Steg-för-steg brygga öl hemma för nybörjare
Jag har länge velat testa på att brygga öl hemma, men jag känner mig som en riktig nybörjare så fort jag ska ta tag i det. Hur gör man egentligen? Det finns hur mycket information som helst för hembryggning på nätet, men det känns ibland som att leta efter en nål i en höstack. Till sist så kom jag över ett inlägg som fanns på en sida som säljer produkter för hembryggning, PGW, och han som har skrivit texten verkar ha koll på vad han säger.
Till alla er andra nybörjare därute, här har ni en sammanfattning av den information som jag hittade på denna sida, steg-för-steg i brygga öl hemma för nybörjare! Det är totalt 5 steg.
Steg 1: Mäska
Det första man gör är att mäska, vilket är att blötlägga malt. Detta tar ungefär 60 minuter. Man brukar använda ungefär 3 liter vatten per kilo malt. Det man gör när man mäskar är att värma sitt mäskvatten tills det är ca 5 grader varmare än den temperatur du vill mäska i. Ha den krossade malten i en jäshink och häll sedan över mäskvattnet i malten och rör om tills det inte finns några klumpar. Sätt på ett lock, ställ någonstans varmt, och låt stå här i ca 60 minuter.
Steg 2: Laka
När man lakar så drar man ut sockret ur den mäskade malten. När mäsken är klar så ska denna ner i lakkärlet, först malten och vätskan sist. Sen häller du ner lakvattnet som inte får bli för varmt, sen sätter du på ett lock och låter det stå i ca 15 minuter. Efter 15 minuter så börjar själva lakningen, och då ska du tappa ur några liter långsamt ur kranen, häll sedan tillbaka dessa försiktigt överst. Då klarnar vörten. När vörten är klar så tappa ur vörten, gärna i en hink.
Steg 3: Koka
Nu ska vörten kokas! Detta gör du i en kastrull i ca 60 minuter, och det är nu som du också tillsätter humlet. Ju längre man kokar humle desto mer beska ger den till ölet, fast det funkar i princip bara i 1 timme och sen händer inte så mycket. Tillsätt arom under de sista minuterna av koktiden.
Steg 4: Kyla
Kyl ner vätskan så fort som möjligt, till vilken temperatur beror på vilket öl du brygger. Det är lättast att göra detta med en kylspiral.
Steg 5: Jäsa
När vörten är kyld så häller man över vörten till ett jäskärl och mäter sockerhalten. Sen ska jästen syresättas, och jästen behöver syre för att föröka sig. Detta kan man göra genom att skaka kärlet i ungefär 10 minuter, med lock på. Tillsätt sedan jästen och ställ jäskärlet på ett mörkt ställe i ca 2 veckor för att jäsa. Efter 2 veckor så kolsyrejäser man ölet.
Lät det för flummigt eller vagt? Läs gärna samma sida som jag gjorde för en mer detaljerad beskrivning!