Gott recept på egen chokladyoghurt
Något som jag tycker är extra roligt är att göra saker från grunden! Det är knappt så att jag äter något som redan är färdiglagat, och jag syr gärna mina egna kläder, eller brygger egen öl. Man skulle kunna påstå att jag är en kreativ människa helt enkelt.
Det senaste jag testade på var att göra din egen yoghurt, och jag tyckte det blev riktigt bra! Visste ni att yoghurt innehåller en massa hälsosamma egenskaper, till exempel B-vitaminer och kalcium? Med sådana goda effekter så vill jag inte riskera att få i mig dåliga ämnen som det känns som att yoghurten i butiker har. Men, hur gör man yoghurt? Det finns färdiga kit för att göra din egen yoghurt, och där finns även några goda recept. Jag klickade hem en kit med kokosyoghurt som blev hur god som helst! Här är receptet jag använde mig av för att få till en underbart god kokosyoghurt med chokladsmak:
Du behöver:
- 800 ml kokosmjölk eller kokosgrädde
- 2 teskedar kakao
- 2 teskedar förtjockningsmedel (kommer i paketet)
- 2 teskedar socker
- ½ portionspåse yoghurtkultur (kommer i paketet)
Gör så här:
- Blanda ner kakaon i kokosmjölken och värm upp till 50–55 grader under omrörning.
- Ta bort chokladmjölken från värmen. Blanda förtjockningsmedel och socker ihop i en bunke, och tillsätt sedan 125 ml av chokladmjölken. Blanda till en slät smet.
- Tillsätt smeten i resten av chokladmjölken och blanda ordentligt.
- Värm upp chokladmjölken till 75 grader, ungefär tills blandningen har börjat tjockna. Häll ner blandningen i en burk när blandningen har blivit tjock.
- Kyl chokladmjölken till 40 grader i ett kallt vattenbad och blanda ner yoghurtkulturen.
- Förvara blandningen på ett varmt ställe, ungefär 35 grader, så att yoghurten kan fermentera i 15–20 timmar.
- Smaka på yoghurten efter 15 timmar för att se om den surnat tillräckligt; om inte så fortsätt att fermentera i 5 timmar. När yoghurten väl är klar så placera den i kylen och låt den tjockna till önskad konsistens. Klart!
Den här kokosyoghurten kan man äta utan choklad också, eller använda för att blanda goda smoothies. Ett stort tips från mig!