Är du precis som jag och älskar att ta dig en iskall öl? En öl passar sig perfekt när som helst: efter jobbet, i solen en varm sommardag, till maten på helgen … Egentligen när som helst bara du är sugen! Jag själv dricker gärna öl av alla möjliga sorter, och dricker allt från en redig stor stark till en lite suröl att smutta på.
På sista tiden har jag dock snöat in mig på att brygga öl hemma. Tanken slog mig bara en dag och jag började surfa runt lite på nätet för att se om det var möjligt. Och ja, hör och häpna – det finns nybörjarkit för ölbryggning! Så i ett par månader har jag nu både testat på själv att brygga öl och läst in mig på ämnet, så jag skulle säga att jag har fått hyffsat bra koll på bryggandet. Min favorit för tillfället är helt klart att brygga EPA vilket jag har lärt mig efter att ha testat på lite färdiga ölsatser.
Vill du också testa på att brygga öl hemma? Då har jag några toppentips för dig för att kunna sätta igång!
- Läs på innan du börjar! Det finns massor av information att hämta när det kommer till ölbryggning, särskilt på nätet. Om jag var du skulle jag plöja igenom bloggar, hemsidor och forum tillägnade detta ämne innan jag satte igång med att börja brygga hemma. Om du är medlem i ett forum kan du också ställa alla dina frågor till andra som kanske har lite mer erfarenhet än vad du har. De flesta brukar vara väldigt hjälpsamma!
- Brygg ofta! När du har samlat på dig den kunskap som du anser räcker så är det bara att börja brygga! Snåla inte med att brygga heller, övning ger ju färdighet. Det största misstaget du kan göra är att vara rädd för att misslyckas och inte våga att experimentera (mina bästa batcher har kommit från något vågade experiment).
- Dokumentera allt! Det tråkigaste som kan hända är att du lyckas brygga ett riktigt gott öl och så kommer du inte ihåg hur du fick till det. Dokumentera därför allt så att du inte glömmer bort receptet till en eventuell storsäljare!
Bara sätt igång att brygga!